Hobi elektroniğiyle ilgilenenler ve programlama dillerine hakim olanlar için Arduino bilindik bir terim olsa da elektroniğe yeni başlayanlar için yabancı bir terim olabilir. Öncelikle bir tanımlama yapalım.
Yeni Nesil Mikro Denetleyici olan Arduino Nedir?
Günümüzde Arduino ismini alan bu elektronik mikro deneyleyici, İtalya’da 5 üniversite öğrencisi tarafından 2005 yılında bir proje olarak geliştirildi. Bir tür elektronik geliştirme kartı olan, açık kaynak kodları nedeniyle her zaman geliştirilmeye açık, fiziksel bir programlama platformudur. Bu platform üzerinde birçok bileşen yer almaktadır. ATmega328, ATmega2560 gibi Atmel AVR mikrodenetleyicilerle birlikte bağlantı yan elemanları ve her Arduino fiziksel kartında olması gereken 5 voltluk regüle entegresi yer alır. Ayrıca 16Mhz kristal osilator de Arduino kartlarında mevcuttur. Programlama dili C tabanlıdır. C, C++ ve C# dillerine hakim olanlar Arduino programlama konusunda zorluk çekmeyeceklerdir.
Arduino Materyallerine ve Dosyalarına Nasıl Erişilebilir?
İlk olarak 2015 yılında geliştirilen ve günümüze kadar binlerce projede kullanılan Arduino’nun başarı sırrı, paylaşımcı özelliğinde gizli. Üreticisi Massimo Banzi ”Bizim çok iyi bir fikrimiz vardı ve bunu dünyayla paylaşarak zengin hale geldik” sözüyle Arduino felsefesini ortaya koyuyor. Kullanmak için ihtiyaç duyabileceğiniz programlara ve dosyalara resmi web sitesi üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinde birçok site Arduino programlarının paylaşımını yapmaktadır. Anlayacağınız yüzlerce farklı proje ile yüzlerce farklı kaynak bulmanız mümkün.
Arduino Çeşitleri ve Yapısal Özellikleri
Pek çok çeşidi bulunan kart benzer özellik gösterse de giriş/çıkış pin sayıları, boyutları, depolama alanları, çalışma gerilimleri ve dahili modüllerin sayısına göre farklı fiziksel kart olarak üretilmektedir. Aşağıda en çok tercih edilen kartları ve yapısal özelliklerini açıkladık:
Arduino Uno: En çok tercih edilen kartlardan birisidir. Eğitim alanında ve başlangıç projelerde tercih ediliyor. Bünyesinde Atmega 328 mikro denetleyici ile birlikte güç regülatörü, 16 Mhz kristal bileşen ve USB bağlantı portu yer alır. Bu port ile programlanabildiği gibi bilgisayar ile iletişim kurmak da mümkün hale geliyor ve adaptör üzerinden besleniyor.
Arduino Mega: Genel anlamda Arduino Uno ile aynı özelliklere sahip olsa da, 54 dijital giriş/çıkış pini ve 16 analog giriş pini sayesinde daha ileri projelerde tercih ediliyor. Mikrodenetleyici olarak Atmega 2560 kullanılmış. USB üzerinden ve DC adaptör üzerinden besleniyor ve 4 donanımsal seri porta sahip.
Arduino Mini ve Arduino Nanı: Bazı ufak boyutlu projelerde alandan tasarruf edilmesi için tercih edilen kartlardandır. Breadbord adı verilen devre tahtasına ya da harici başka bir tasarıma entegre edilebiliyor. İki farklı (Atmega 168 ve Atmega 328) mikrodenetleyici seçeneği ile sunulurlar.
Diğer Arduino Kartları: LILYPAD, ETHERNET, BLUETOOTH, LEONARDO, ESPLORA.
Arduino’nun ile Neler Yapılabilir, Kullanım Alanları Nelerdir?
Programlama ve proje geliştirme konularında çalışma yürütenler Arduino’dan yararlanabilir. Elektrik, elektronik, makine, mekatronik, bilişim, görüntü sistemleri gibi birçok farklı sektörde kullanılabilir. Ek olarak ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde eğitim amacıyla kullanılmaktadır. Yüzlerce farklı proje ile çok daha kolay ve işlevsel hale getirilebilir. Stabil çalışma olanağı, uygun fiyatlı olması, kolay bulunabilir olması ve geliştirilmeye imkan sağlaması nedeniyle bu kadar önemli hale gelmiştir. Peki hangi projeler yapılabilir.
Arduino’yu işletim sistemsiz ufak bir bilgisayar olarak nitelendirebiliriz. Bu fiziksel kart ile odanızdaki ışıkları belirli periyotlarda yakabilir, söndürebilirsiniz.
- LED ışık sistemleri kurabilirsiniz, switch yardımı ile ledleri yakabilir ve söndürebilirsiniz.
- Bilgisayarları, motorları, elektrikli ve elektronik aletleri programlama yaparak dilediğiniz zaman açıp, kapatabilirsiniz.
- Akıllı ev projeleri geliştirilebilir.
- Güvenlik sistemlerinde kullanılabilir.
- 3 boyutlu yazıcılarda kullanılabilir.
- RFID kart okuma sistemleri geliştirilebilir.
- Işık, gaz, eğim, hareket vb değişkenleri uyarlayarak veri analizi yapabilir, şartlandırarak çeşitli sistemlere adapte edilebilirsiniz.
- Dron projelerinde kullanabilir.
- Sensörler kullanılarak evinizde, ofisinizde veya farklı bir ortamdaki değişimleri okuyabilir, bu verilere bağlı olarak çalıştırmak istediğiniz makine ve elektronik aletleri çalıştırabilir veya kapatabilirsiniz.
- Robotik sistemler geliştirilebilir.
- Analog ve Dijital girişler kullanılarak veriler işlenebilir, çıktılar elde edilebilir.
Tüm bu maddelere ek olarak yüzlerce farklı projeyi geliştirebilirsiniz. Yapabilecekleriniz tamamen hayalinizle sınırlı desek yanlış ifade etmiş olmayız. Fakat bahsetmiş olduğumuz bu projeler ve kendi projeleriniz için mutlaka başlangıç seviyesi de olsa bir programlama bilgisine ihtiyaç vardır. Hakkında internet üzerinde yüzlerce farklı kaynak vardır. Programlamaya başlamadan önce elektronik devre elemanları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Derin bir okyanus gibidir ancak mutlaka yüzmesini bilmelisiniz. Aksi durumda mevcut hazır kodları kullanmaktan ve başkası tarafından geliştirilmiş projelerden öteye gidemezsiniz.