Finansın Nabzını Tutuyoruz

CV Nedir, Nasıl Hazırlanır? Etkili CV Nasıl Oluşturulur?

0 22

Yaşam özeti anlamına gelen “Curriculum Vitea” kelimesinin baş harflerinden oluşan CV; iş hayatında sıklıkla kullanılan bir terimdir. Hemen her kurum işe başvuru sürecinde, kişilerden CV talep eder ve bu dokumanın detaylarını inceleyerek başvuruları değerlendirir. Özetle, iş hayatının bir özeti olduğunu ifade söyleyebiliriz. Henüz TDK’ya eklenmemiş bir kelime olan CV yerine “Özgeçmiş” kelimesi TDK’da yerini almıştır.

[lwptoc]

CV Nedir, Neyi İfade Eder?

Firmaların, işletmelerin, kurum ve kuruluşların işe alım sürecinde en etkili değerlendirme aracıdır. Kişilerin tüm eğitim, iş tecrübesi, iletişim bilgileri ve diğer bazı kişisel bilgilerinin yer aldığı belgedir. Yazılı olarak (e-format veya fiziksel belge) sunulan ve sahibinin iş profilini gösteren bu belge, işe olan yeterlilik ve aranan özelliklerin değerlendirilmesi noktasında son derece önemlidir. İçeriğimizin devamında “CV nasıl hazırlanır” ve “CV’de neler bulunmalıdır” gibi sorulara yanıt vereceğiz.

CV Nasıl Hazırlanır?

Birçok firma, kurum ve kuruluş farklı CV örnekleri geliştirmiştir. Ülkemizde en çok kullanılan hazır şablon; kariyer.net, iskur.gov.tr gibi platformların tasarladığı dokümanlardır. Kullanıcılar web üzerinden hazır şablonları indirip, üzerinde düzenleme yaparak kullanmaktadır. Özgeçmiş içeriğinde olmazsa olmaz bölümlerin yanı sıra, isteğe bağlı bölümler de bulunabilir. Şimdi bu bölümlere değinelim.

İletişim Bilgileri

Belgeyi kullanacak olan kişiye ulaşılabilmesi için ihtiyaç duyulan bilgileri kapsar. İsim, soyisim, ev telefonu, GSM, adres, e-posta adresi, başka bir yakının iletişim bilgileri, vb.

Eğitim Bilgileri

Bir CV’yi genel olarak ele alırsak, en detaylı bölüm olarak eğitim bilgilerinden bahsedebiliriz. Özellikle beyaz yaka çalışanlar, yönetim kademesi, teknik eleman ve benzeri kadrolar için eğitim bilgileri büyük bir önem arz eder. Bir kişinin aldığı eğitim, onun iş profilini de yansıtır. Anaokulundan başlamak suretiyle, alınan en son eğitime kadar tüm aşamalar bu bölümde belirtilmelidir. Hangi yıllarda hangi okullarda eğitim görüldüğü, katılmış olunan seminerler, dahil olunan projeler, alınan sertifikalar, yabancı dil ile ilgili alınan eğitimler, vb. bilgilere kronolojik olarak yer verilmelidir.

İş Deneyimleri

CV’nin belki de en can alıcı kısmı bu bölümdür. Firmaların birçoğu, önemli branşlardaki istihdamları karşılarken tecrübe sahibi adayların değerlendirmelerini olumlu bulmaktadır. Fakat eğitim konusunda zengin bir geçmişe sahipseniz, kısa sürede çeşitli iş deneyimleri edinebileceğinizi de belirtmek isteriz. Bu bölüme özgeçmişte yer verirken, tarihlere resmi ve resmi olmayan çalışma alanlarını, stajları, ücreti karşılığında veya ücretsiz olarak dahil olunan projelere yer verilebilir.

İlgi Alanları, Hobiler, Sosyal Projeler

Bazı kaynaklarda özgeçmişte bulunması gereken kriterler arasında ifade edilse de; çoğu firma, kurum ve kuruluş bu bölümü dikkate almaz. Fakat kendinizi tanıtmanız açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Referanslar

CV’de olmazsa olmaz bölümlerden birisi referanslardır. Birçok iş yeri, başvuruları değerlendirirken, işe alacağı kişi için bir garanti veya kefil arayabilir. Daha önceden herhangi bir iş yerinde çalıştıysanız, bu kurumda görev almaya devam eden bir üst kademeden tanıdığınıza yer verebilirsiniz. Dahil olduğunuz bir projenin sorumlusunu, üniversitede sizi önerebilecek bir öğretim üyesini veya eş/dost/akrabanızı referanslarıma ekleyebilirsiniz. Referansların çok olmasındansa, nitelikli olması önemlidir.

Bu detayların tümünü bir A4’e kronolojik, sıralı ve düzenli bir şekilde yerleştirmelisiniz. Elektronik olarak da iş başvurusunda bulunacağınız firmanın insan kaynakları bölümüne iletebilirsiniz.

Etkili Bir CV Oluşturmak için Bazı Öneriler

  • Oluşturmaya çalıştığınız CV’nin etkili olabilmesi için ilk şart gerçekçi ve dürüst yaklaşımdır. Dolu dolu görünmesi için dahil olmadığınız eğitim programlarını, projeleri veya seminerleri özgeçmişinizde bulundurmayın.
  • Özgeçmişinizde yüz hatlarınızı net bir şekilde ortaya koyan, sizi sempatik gösteren bir fotoğrafa yer verin.
  • Şayet varsa daha önceki iş tecrübelerinizi belgelendirin. İşe giriş ve ayrılış tarihlerinin de yer aldığı, hangi pozisyonda görev aldığınızı belirten bir belge eki ekleyebilirsiniz.
  • CV’nizde gereksiz detaylara yer vermeyin.
  • İş tecrübelerine ek olarak, bu tecrübelerinizi tanımlayan ifadelere (iş tanımları) de yer verin.
Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.