Finansın Nabzını Tutuyoruz

Şahıs Şirketi mi? Sermaye Şirketi mi? Özellikleri Nelerdir?

0 2

İstatistiklere bakıldığı zaman 2020 yılında kurulan şirket sayısının 2019’a oranla %6 oranında yükseldiğini görmek mümkün. Çağın gereklilikleri ve sektörel gelişmeler sonucunda iş dünyasına yeni iş kolları kazandırılmaya devam ederken girişimci adaylarının en çok merak ettiği işyeri kuruluş giderlerini inceleyelim.

[lwptoc]

Şirket Kuruluş İşlemleri

Bir firmanın temellerini atmak için gerekli fizibilite çalışmasını tamamladıktan sonra kuruluş işlemlerini başlatmanız gerekir. Bunun en basit ve yasal yolu bir muhasebeciye danışmaktır. Muhasebeci bu noktada size “şahıs firması kurmak mı istersin” yoksa “şirket kurmak mı?” sorusunu soracaktır. Şahıs firması ve şirket arasında belirgin farklar bulunur.

Şahıs Şirketi mi? Sermaye Şirketi mi? Özellikleri Nelerdir?
Şahıs Şirketi mi? Sermaye Şirketi mi? Özellikleri Nelerdir?

Şahıs Firması ve Şirket Farkı

Şirketlerin Kuruluş Masrafları

Şahıs firması ve şirket kurmak arasında dolgun masraflar mevcuttur. Şirketler Ticaret Odası’na bağlı olarak kurulurken şahıs firmaları Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na bağlıdır. Ticaret odasının kuruluş harçları, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na göre bir hayli yüksektir. Bir şahıs firması kurmak isterseniz muhasebecinize muhasebe ücreti ödersiniz ve gün içerisinde işleminiz tamamlanır. Şirket kuruluş işlemlerinde ticaret odasına 1.500 ilâ 3.000 TL arasında masraf ödemeniz gerekecektir. Parasal maliyet dışında şirketlerde zaman maliyeti de daha yüksektir. Bir şahıs firması aynı gün kurulurken, şirket kuruluş işlemlerinin tamamlanması bir haftayı bulabilir.

Şirketlerin Vergi Dilimleri

Şirketinizin olması sizi birçok alanda prestijli gösterebilir. Ancak bu prestijin de bir bedeli olacaktır. Şahıs firması da, şirketler de kazançlarından doğan yıllık vergilerini ödemekle yükümlüdür. Bu vergiye şahıs firmalarında “Gelir Vergisi” adı verilirken şirketlerde “Kurumlar Vergisi” adı verilir. Gelir vergisi kazancın %15’i alınarak hesaplanırken Kurumlar Vergisi %22 üzerinden hesaplanır. Bu doğrultuda; eğer bir şahıs firması açarsanız ve bir yılda 200.000 ₺ kazanç elde ederseniz 30.000 ₺ vergi ödemeniz gerekir. Ancak bir şirketiniz varsa ödemeniz gereken vergi rakamı 44.000 ₺’ye yükselir.

Şirketlerin Vergi Muafiyeti İstisnası

Eğer 29 yaşının altındaysanız yukarıda bahsedilen gelir vergisinden muaf tutulabilirsiniz. Bunun için vergi dairesine bir dilekçe vermeniz ve genç girişimci niteliklerini taşıdığınızı belirtmeniz yeterli olur. Ancak bunun şartı da “gelir vergisine tabii olmanız” ve “şahıs firması sahibi” olmanız gereklidir. Şirket sahipleri vergi muafiyetinden yararlanamaz. Ayrıca genç girişimciler bir yıl boyunca BAĞ-KUR primlerinden de muaf tutulur.

Şirketlerin Borç Sorumlulukları

Şahıs firması ve şirket arasındaki farklardan biri de borç sorumluluğudur. Şahıs firmanız varsa, o firmaya ait borçların tamamından firmanın sahibi sorumlu tutulur. Ancak birden fazla ortağı bulunan bir şirkette, ortaklar sermayeleri kadar borçtan sorumlu olur. Ayrıca şirket borçları, vergi dairesi ve bankalarda ortakların üzerinde görülmezken şahıs firmasında firmanın tüm borçları firma sahibinin adına çıkar. Bunun sebebi, şirketlerin bir tüzel varlığa sahip olmasıdır. Şirketin borçları şirketindir, firmanın borçları firma sahibinindir.

Şirketlerin Kâr Dağıtımları

Yukarıda bahsedildiği gibi; şirketin borçları şirketindir, firmanın borçları firma sahibinindir. Ancak kazanılan para için de bu geçerlidir. Borç konusunda bu durum şirketlerde avantaj gibi gözükse de kâr dağıtımı için aynı şey söylenemez. Bir firma sahibi, kazandığı parayı direkt cebe indirebilir. Ancak şirketlerde kazanılan para; şirket sahibinin değildir. O para şirketindir. Şirket sahipleri aklına estikçe bankadan para alamazlar. Yılda en az bir kez kâr dağıtımı yapılmalı, ve ortaklar paylarına düşen miktarı yalnızca orada almalıdır. Şirket ortakları; şirketten aldığı haklarından stopaj ödemekle yükümlüdür. Bu da şirket sahiplerine ekstra vergi yükü olarak dezavantaj sağlar.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.